NEHÉZSÉGI FOK: KÖNNYŰ
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC
SOUS VIDE FŐZÉSI IDŐ: IDŐ: 75° C / 12 perc
ADAG: 1 EMBER
Hozzávalók:
• 1 nagy tojás • 1 szelet kenyér • 1 érett avokádó • 1 lime (vagy citrom) • 1 paradicsom • 3 szelet bacon • só és bors
Az elkészítés módja:
A buggyantott tojás elkészítéséhez mindenek előtt helyezzük a Sous vide szerkezetet egy vízzel teli lábosba és állítsuk be a hőmérsékletet 75 fokra, 12 perces főzési idővel. Amikor a Sous vide jelzi, hogy a víz stabilan elérte a megfelelő hőmérsékletet helyezzük bele finomat a tojást.
Eközben figyelhetünk a többi teendőre: mossuk meg a paradicsomot és vágjuk vékony szeletekre. Az avokádó krémhez felezzük el az avokádót, szedjük ki a magját, majd egy kanállal vágjuk ki a húsát és helyezzük egy tálba. Egy villával aprítsuk nagyobb darabokba majd adjuk hozzá a lime (vagy citrom) levét. Jól keverjük össze és tegyük félre későbbre.
Magas lángon hevítsünk fel egy serpenyőt, tegyünk bele egy csepp olívaolajat, majd helyezzük bele a bacon szeleteket jól kifeszítve és pirítsuk őket illatosra mindkét oldalukon. Ha szeretnék karamellizálni egy kicsit a bacont, a sütés végén szórják meg egy kevés cukorral: még finomabb lesz tőle!
A kész baconöket helyezzük konyhai papírtörlőre egy tányéron, hogy így felszívhassuk a felesleges zsírokat, közben pirítsuk meg a kenyeret.
Ahogy a tojás rövid főzése befejeződik vegyük ki a forró vízből, majd helyezzük egy hideg vizes tálba egy percig pihenni. Törjük fel a héját finoman, mintha csak nyers lenne, majd sózzuk-borsozzuk meg a tojást.
Tálaljunk: tegyük a pirítóst egy tányérra, kenjük meg az avokádókrémmel, helyezzük rá a paradicsom szeleteket, a bacont és a legvégén a buggyantott tojást.
Emlékezetes pirítós lesz az biztos!
Jó étvágyat! :)